Venkelzaad is de gedroogde zaadjes van de venkelplant (Foeniculum vulgare). Deze plant is inheems in het Middellandse Zeegebied, maar wordt nu wereldwijd verbouwd. Venkelzaadjes hebben een lichtgroene tot bruine kleur en hebben een karakteristieke anijsachtige smaak en aroma. Ze worden vaak gebruikt als smaakmaker in de keuken, vooral in de mediterrane, Indiase en Midden-Oosterse keuken, en kunnen worden toegevoegd aan gebak, brood, visgerechten, soepen, sauzen, salades en thee. Venkelzaadjes worden ook gebruikt als een natuurlijke remedie voor een aantal aandoeningen, waaronder spijsverteringsproblemen, hoesten en ademhalingsproblemen.
Venkelzaad komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, waar het al duizenden jaren wordt verbouwd en gebruikt in de keuken en als een medicinale plant. Tegenwoordig wordt venkelzaad wereldwijd verbouwd en is het een veelgebruikt ingrediënt in de keukens van verschillende culturen. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in de Indiase keuken, waar het bekend staat als "saunf", en in de Midden-Oosterse keuken, waar het vaak wordt toegevoegd aan kruidenmengsels zoals "za'atar". Venkelzaadjes worden ook geteeld in Europa, Azië, Afrika, Australië en Amerika.
Venkelzaad wordt gebruikt als smaakmaker in de keuken en heeft een karakteristieke anijsachtige smaak en aroma. Het wordt vaak gebruikt in de mediterrane, Indiase en Midden-Oosterse keuken en kan worden toegevoegd aan een breed scala aan gerechten, zoals:
Venkelzaadjes worden ook gebruikt als een natuurlijke remedie voor een aantal aandoeningen, waaronder spijsverteringsproblemen, hoesten en ademhalingsproblemen.