Mijn winkelwagen

Je winkelwagentje is leeg.

CHEESECAKE GEORGE CLOONEY: WHAT ELSE?

cheesecake

Dit recept is gemaakt door Marike van 'Oh My Pie'. Marike maakt om de twee weken een heerlijk glutenvrij cheesecake speciaal voor ons blog.

Mijn liefde voor een echte goede kop koffie steek ik niet onder stoelen of banken. Het liefste drink ik koffie met veel melkschuim of een zelfgemaakte frappuccino. Dan neem ik het lawaai van de blender, bij het maken van een frappuccino voor lief.
Samen met vriendinnen bijkletsen op een terras of in een cafeetje onder het genot van een luxe variant, dat zijn toch wel geniet momenten. Waarbij je jezelf soms afvraagt of je je nou zo had verheugd op het weerzien met de vriendinnen of dat eigenlijk het vooruitzicht van het drinken van een heerlijke koffie zorgde voor een vrolijk 'huppel-momentje'. Wie herkent dit nou niet? Vele vrouwen met mij zijn verzot op luxe koffie variaties. Zal dit komen door onze George?

 

Al jaren lang vormt George Clooney het boegbeeld van Nespresso. Je kunt geen avondje televisiekijken zonder dat je deze “Gorgeous George”, zoals de Amerikanen hem ook wel noemen, charmant dansend en een zwoele blik met een kopje koffie voorbij ziet komen in een reclame. De omzet van koffie schijnt serieus enorm te zijn toegenomen sinds hij zich presenteert als ‘The Godfather’ van de koffie.

Het schijnt trouwens zo te zijn dat vrouwen hun voorkeur geven aan koffie met melk. Mannen zijn echter meer van een sterke bak, waar vrouwen eerder kiezen voor een luxere, mildere variant.
Ook daar weet George prachtig op in te spelen door te wijzen op de diverse mogelijkheden van ‘zijn’ koffie. Ja dames, we moeten nu allemaal het andere apparaat kopen met meerdere mogelijkheden. Het is nu dus naast Heel Holland Bakt ook “Heel-Holland-drinkt-milky-koffie-met-George”. Kennelijk heeft deze koffietovenaar de X-factor waarmee hij alle vrouwen om zijn vinger weet te winden. Daar moet ik iets mee doen bedacht ik mijzelf meteen!

Zo kreeg ik spontaan het idee om mijn liefde voor cheesecake en koffie met elkaar te verbinden: Latte Macchiato en cheesecake, ik zeg top! Aangezien naast de smaak ook het uiterlijk echt geweldig is, is dit de George Clooney onder de cheesecakes! Wauw, menig vrouw (uhh en man) zal jaloers zijn op dit verleidelijke pareltje!

De stoere mannen bodem heeft een krokante bite met een X-factor. De grove Deense havervlokken combineren perfect met de crunch van paranoten. Het boekweitmeel zorgt samen met de specerijen voor de verbinding met een smeerlaagje van kokosolie, dadels en vijgen. Dit geniale brouwsel zorgt voor een bijzondere sensatie in de mond.

Dan nog niet gesproken over de romige vulling! De vulling is luchtig en combineert heel goed met de grovere bodem. De uitstraling van onze George komt hiermee goed tot z’n recht. Eerlijk waar, deze cheesecake is goed!
De toplaag is gemaakt van laagje koffie gevolgd door amandelschuim en een creatieve Swirl van dadels, koffie en cacao. Creativiteit eerste klas! Is het geen plaatje? Hier gaat mijn cheesecake hart toch wel sneller van kloppen!

Oftewel, de George Clooney onder de Cheesecakes is geboren!

Dan te bedenken dat George helemaal niet van koffie houdt. Deze cheescake kan hij vast niet laten staan. Ik heb zijn tekst voor zijn nieuwe commercial al gevonden hoor!

“Oh My Pie!: what else?”

 

Wil je weten hoe je dit bijzondere recept kunt maken?

 

cheesecake lekkerBereidingstijd:

Voorbereiding: 45 minuten

Wachttijd: 3 a 4 uur

Taartvorm 23 cm doorsnede

 

 

Ingrediënten:

Voor de bodem:

• 75 gr. Medjoul dadels (geweekt)

• 50 gr. gedroogde vijgen

• 50 gr. amandelmeel

• 50 gr. boekweitmeel

• 50 gr. havervlokken

• 50 gr. paranoten (in stukjes) of andere noten

• 1,5 tl koek en speculaaskruiden

• 1 el kokosolie

• snufje (Keltisch) zeezout

• 1 tl (wijnsteen)bakpoeder

 

 

Voor de vulling

 

De vanille laag:

* 1 pakje silken tofu

* 1 beker Griekse yoghurt of soja yoghurt

* 8 blaadjes gelatine of 5 gr. agar-agar

* 6 el agave siroop of kokosbloesemsuiker

* 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje

 

 

De koffielaag:

* 150 ml koffie (kies jouw favoriete sterkte en smaak)

* zoetmiddel naar wens

* 3 blaadjes gelatine of 2 gr. agar-agar

 

Amandelschuim:

* 150 ml amandelmelk

* zoetmiddel naar wens

* 3 blaadjes gelatine of 2gr. agar-agar

* vanille aroma of merg van een vanille stokje

 

Swirl:

*3 Medjoul dadels

*100 ml koffie

* 1 eetl rauwe cacao

 

 

Wat moet je doen?

 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
  • Alle ingrediënten voor de bodem doe je in de beslagkom, behalve de noten en het zout die houd je nog even apart. Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water of plantaardige melk toevoegen.
  • Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen). Verdeel een snufje zout over de bodem en maak de paranoten wat fijner en verdeel deze vervolgens over de bodem. De bodem mag nu 18 a 20 minuten de oven in. Hou de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem iets krokant wordt.

 

De vanille laag:

  • Doe de silken tofu en de soja yoghurt/ Griekse yoghurt samen met de vanille en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.

 

Gebruik je gelatine?

Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

 

Gebruik je agar-agar?

Verwarm de agar-agar in een klein laagje water. Let erop dat deze niet kookt. Wanneer de agar-agar goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

 

  • Voeg de agar-agar of de gelatine toe aan het mengsel. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren.
  • Roer deze goed door het beslag heen en giet vervolgens het mengsel in de taartvorm.
  • Zet de cheesecake in de koelkast of even in de vriezer om op te stijven.

 

De koffielaag:

  • Doe de koffie in een pannetje samen met het zoetmiddel. Voor het maken van de gelatine en agar-agar, kun je het trucje dat ik hierboven heb beschreven herhalen. Voeg vervolgens de gelatine of agar-agar toe aan het mengsel.
  • Giet het mengsel over de vanille laag, wanneer deze goed is opgestijfd.
  • Zet de cheesecake weer even in de koelkast of vriezer.

 

 

De amandelschuimlaag:

 

  • Verwarm de amandelmelk even kort en voeg het zoetmiddel en de agar-agar of gelatine toe (zie trucje hierboven). Roer met een garde goed door zodat het melkschuim een stevig karakter zal krijgen.
  • Als de taart stijf genoeg is kun je deze amandellaag er overheen draperen.

 

De Swirl!

  • Doe de dadels, cacao en de koffie even in een keukenmachine. Voeg eventueel zoetmiddel toe en bereid de agar-agar of gelatine zoals ik hierboven heb beschreven.
  • Voeg de gelatine of agar-agar toe aan het koffiemengsel, verwarm dit en roer dit goed door.
  • Wanneer de cheesecake stijf genoeg is dan kun je dit mengsel over de taart heen verspreiden. Lepel voor lepel met een draaiende beweging. Gegarandeerd succes!

 

 

Zet de cheesecake een paar uur in de koelkast of het beste is zelfs om de cheesecake een nachtje in de koelkast te laten staan. Op deze manier trekken de smaken goed in de substantie en komen de smaken het beste tot hun recht.

 

De passie straalt er vanaf! Geniet!

Vorige Volgende