Dit recept is gemaakt door Marike van 'Oh My Pie'. Marike maakt om de twee weken een heerlijk glutenvrij cheesecake speciaal voor ons blog.
Mijn liefde voor een echte goede kop koffie steek ik niet onder stoelen of banken. Het liefste drink ik koffie met veel melkschuim of een zelfgemaakte frappuccino. Dan neem ik het lawaai van de blender, bij het maken van een frappuccino voor lief.
Samen met vriendinnen bijkletsen op een terras of in een cafeetje onder het genot van een luxe variant, dat zijn toch wel geniet momenten. Waarbij je jezelf soms afvraagt of je je nou zo had verheugd op het weerzien met de vriendinnen of dat eigenlijk het vooruitzicht van het drinken van een heerlijke koffie zorgde voor een vrolijk 'huppel-momentje'. Wie herkent dit nou niet? Vele vrouwen met mij zijn verzot op luxe koffie variaties. Zal dit komen door onze George?
Al jaren lang vormt George Clooney het boegbeeld van Nespresso. Je kunt geen avondje televisiekijken zonder dat je deze “Gorgeous George”, zoals de Amerikanen hem ook wel noemen, charmant dansend en een zwoele blik met een kopje koffie voorbij ziet komen in een reclame. De omzet van koffie schijnt serieus enorm te zijn toegenomen sinds hij zich presenteert als ‘The Godfather’ van de koffie.
Het schijnt trouwens zo te zijn dat vrouwen hun voorkeur geven aan koffie met melk. Mannen zijn echter meer van een sterke bak, waar vrouwen eerder kiezen voor een luxere, mildere variant.
Ook daar weet George prachtig op in te spelen door te wijzen op de diverse mogelijkheden van ‘zijn’ koffie. Ja dames, we moeten nu allemaal het andere apparaat kopen met meerdere mogelijkheden. Het is nu dus naast Heel Holland Bakt ook “Heel-Holland-drinkt-milky-koffie-met-George”. Kennelijk heeft deze koffietovenaar de X-factor waarmee hij alle vrouwen om zijn vinger weet te winden. Daar moet ik iets mee doen bedacht ik mijzelf meteen!
Zo kreeg ik spontaan het idee om mijn liefde voor cheesecake en koffie met elkaar te verbinden: Latte Macchiato en cheesecake, ik zeg top! Aangezien naast de smaak ook het uiterlijk echt geweldig is, is dit de George Clooney onder de cheesecakes! Wauw, menig vrouw (uhh en man) zal jaloers zijn op dit verleidelijke pareltje!
De stoere mannen bodem heeft een krokante bite met een X-factor. De grove Deense havervlokken combineren perfect met de crunch van paranoten. Het boekweitmeel zorgt samen met de specerijen voor de verbinding met een smeerlaagje van kokosolie, dadels en vijgen. Dit geniale brouwsel zorgt voor een bijzondere sensatie in de mond.
Dan nog niet gesproken over de romige vulling! De vulling is luchtig en combineert heel goed met de grovere bodem. De uitstraling van onze George komt hiermee goed tot z’n recht. Eerlijk waar, deze cheesecake is goed!
De toplaag is gemaakt van laagje koffie gevolgd door amandelschuim en een creatieve Swirl van dadels, koffie en cacao. Creativiteit eerste klas! Is het geen plaatje? Hier gaat mijn cheesecake hart toch wel sneller van kloppen!
Oftewel, de George Clooney onder de Cheesecakes is geboren!
Dan te bedenken dat George helemaal niet van koffie houdt. Deze cheescake kan hij vast niet laten staan. Ik heb zijn tekst voor zijn nieuwe commercial al gevonden hoor!
“Oh My Pie!: what else?”
Wil je weten hoe je dit bijzondere recept kunt maken?
Voorbereiding: 45 minuten
Wachttijd: 3 a 4 uur
Taartvorm 23 cm doorsnede
Ingrediënten:
Voor de bodem:
• 75 gr. Medjoul dadels (geweekt)
• 50 gr. gedroogde vijgen
• 50 gr. amandelmeel
• 50 gr. boekweitmeel
• 50 gr. havervlokken
• 50 gr. paranoten (in stukjes) of andere noten
• 1,5 tl koek en speculaaskruiden
• 1 el kokosolie
• snufje (Keltisch) zeezout
• 1 tl (wijnsteen)bakpoeder
Voor de vulling
De vanille laag:
* 1 pakje silken tofu
* 1 beker Griekse yoghurt of soja yoghurt
* 8 blaadjes gelatine of 5 gr. agar-agar
* 6 el agave siroop of kokosbloesemsuiker
* 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje
De koffielaag:
* 150 ml koffie (kies jouw favoriete sterkte en smaak)
* zoetmiddel naar wens
* 3 blaadjes gelatine of 2 gr. agar-agar
Amandelschuim:
* 150 ml amandelmelk
* zoetmiddel naar wens
* 3 blaadjes gelatine of 2gr. agar-agar
* vanille aroma of merg van een vanille stokje
Swirl:
*3 Medjoul dadels
*100 ml koffie
* 1 eetl rauwe cacao
Wat moet je doen?
De vanille laag:
Gebruik je gelatine?
Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.
Gebruik je agar-agar?
Verwarm de agar-agar in een klein laagje water. Let erop dat deze niet kookt. Wanneer de agar-agar goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.
De koffielaag:
De amandelschuimlaag:
De Swirl!
Zet de cheesecake een paar uur in de koelkast of het beste is zelfs om de cheesecake een nachtje in de koelkast te laten staan. Op deze manier trekken de smaken goed in de substantie en komen de smaken het beste tot hun recht.
De passie straalt er vanaf! Geniet!