Dadels zijn zoete steenvruchten. Ze zijn een veel betere keus voor een tussendoortje dan een koekje of een snoepje pakken. Ze zijn dan wel heel zoet, maar de suiker in de dadels is vruchtensuiker, dit is hoe dan ook beter dan suiker in snoep of koekjes.
In dadels zitten veel vezels. Deze zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel hebt na een maaltijd of na een aantal gezonde dadels. Dit is belangrijk voor de spijsvertering. De vezels prikkelen namelijk de maagwand, waardoor de darmen aan het werk worden gezet. Elke dag voldoende vezels (30-40 gram) eten bevordert de stoelgang.
In dadels zitten ook veel vitaminen, vooral B-vitaminen. Verse dadels hebben meer vitamine C dan gedroogde dadels, en tegelijkertijd ook minder suiker. De vitame C zorgt ervoor dat je weerstand hoger wordt en verbeterd je immuunsysteem. Vooral in de winter is dit belangrijk, want door veel vitamine C binnen te krijgen heb je een verlaagde kans op verkoudheid en griep.
Er zitten ook een aantal mineralen in dadels, waaronder ijzer, fosfor, koper en kalium. Dit is maar een deel van de ADH, dus zorg dat je je maaltijden goed aanvult.
Bepaalde stoffen die in dadels zitten, hebben een soort genezende werking of voorkomen een ziekte of iets dergelijks. Er zit bijvoorbeeld een stof in die ervoor zorgt dat de kans op kanker naar beneden gaat, omdat deze de groei van kankercellen afremt.
Ook zit er een stof in waardoor je geen staar krijgt, althans niet van ouderdom. Als laatste zit er ook tannine in, wat werkt als een ontstekingsremmer.
Door bovenstaande stoffen en de vezels, werken dadels als preventief medicijn. Ze verminderen de kans op kanker, constipatie (en door de hoeveelheid kalium ook diarree) en blindheid.
Wanneer je (teveel) slechte cholesterol binnenkrijgt, slibben je aders langzaam dicht. Hierdoor kunnen je aders gaan verstoppen of vernauwen. Het bloed kan dan niet goed doorstromen. Hierdoor komt er niet genoeg zuurstof in je weefsels, en kun je hartklachten krijgen. Als je hier niet op reageert, kun je een hartinfarct of een beroerte krijgen. Voor mensen die al een te hoog cholesterol hebben zijn dadels helemaal een goed tussendoortje; deze bevatten namelijk helemaal geen cholesterol.
Vanwege het fruitsuiker dat in dadels zit, krijg je er ook een enorme energieboost van. Het is goed voor elke leefstijl en leeftijdsgroep; kindere, sporters, ouderen, zwangere vrouwen, etc. Er zit zelfs een stof in, genaamd foliumzuur, die onmisbaar is bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Dadels zijn dus een goede aanvulling op het dieet van een zwangere vrouw.
Ook al zijn dadels heel zoet, kleverig en sappig, omdat het gewoon fruit is zijn er geen geur-, kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd. Wel veranderen er een aantal dingen wanneer ze gedroogd worden; het vitamine C niveau daalt vanwege het drogen, maar de geur wordt sterker, de voedingswaarde en het suikergehalte hoger en ze geven meer energie.
Je moet geen dadels gaan eten omdat je probeert ziektes te voorkomen. Je moet dadels eten als vervanging voor ongezonde tussendoortjes zoals chips of koekjes. En ook dan, met mate. Dadels moeten een gezonde toevoeging zijn aan je dieet, en niet dominant of overheersend.
Bekijk ook eens ons : Notenbrood