De hazelnoot is de vrucht van de hazelaar (Corylus avellana), een grote heester die tot wel vijf meter hoog kan worden. Nu we weer tegen de herfst aanlopen komen we deze heerlijke en gezonde noten weer volop tegen.
Hazelnoten worden vooral uit Turkije geïmporteerd maar ook uit bijvoorbeeld Italië, Spanje of de Verenigde Staten. Ze worden in september of oktober geoogst maar zijn gedurende het hele jaar verkrijgbaar omdat je deze noten goed kunt bewaren.
Omdat hazelnoten veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren, vitamine C, vitamine B en vitamine E bevatten zijn ze erg gezond en goed voor ons lichaam. Zo verkleint het de kans op trombose en aderverkalking, helpt het cholesterol te reguleren, bij een depressie, is het goed voor de zwangerschap door de aanwezigheid van foliumzuur (vitamine B11), en dragen de stoffen bij aan sterke botten en tanden.
Een handvol hazelnoten bevat ongeveer 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E. De voedingswaarde van de hazelnoot per 100 gram:
Hazelnoten zijn heerlijk om los te eten maar ook erg lekker in recepten of een notenmix (zelf maken?). Bekijk eens ons recept voor een bietensalade, bananenbrood of speculaas eierkoeken.