Amandelen zijn de meest geteelde en gegeten noten. Ze zijn niet alleen lekker, maar ze zijn ook erg goed voor het lichaam. De amandelboom (Prunus dulcis) komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en wordt tegenwoordig voornamelijk geteeld in Californië (VS). De oogst vind plaats in Augustus. Ongeveer 40% van deze oogst is afkomstig uit Californië de rest komt voornamelijk uit Spanje, Syrië, Italie, Iran en Marokko. De wereldwijde productie van amandelen is ongeveer 1,7 miljoen ton.
Deze ''bruine'' amandelen zijn onbewerkt. Rauwe amandelen zijn gezond ze bevatten relatief gezien veel vezels en vitamine E. Medische tests tonen aan dat amandelen de risico's op hartproblemen kunnen verlagen.
De vrucht van de amandel is geen echte noot, maar een steenvrucht, bestaande uit een harde buitenkant met het zaad ‘de noot’ aan de binnenkant.
De amandelboom is een loofboom die ongeveer groeit tot een hoogte van z’n 4-10 meter hoog. De stam van de amandelboom heeft een diameter van ongeveer 30 centimeter. Jonge amandel twijgen zijn eerst groen, waarna ze door het vele zonlicht overgaan in de kleur paars. In hun tweede jaar worden ze grijs. De bladeren zijn dan ongeveer 3-5 cm lang. De bloemen 3-5 centimeter in diameter zijn wit of licht roze met elk vijf bloemblaadjes.
De amandelboom is in zijn derde levensjaar na het planten een economisch gewas. De bomen bereiken hun volledige productiviteit in hun vijfde levensjaar. De vrucht is rijp in de herfst, 7-8 maanden na hun bloei. De amandelvrucht meet 3,5,6 centimeter lang. In botanische termen is het geen noot maar een steenvrucht. De amandel bevindt zich in de dop van de vrucht. De vrucht is grijs groenig en voelt donzig aan. Binnen in de vrucht bevindt zich de dop een houtachtige schil te vergelijken met de pit van een perzik.
Vrijwel de meeste amandelen worden gepeld verkocht. Als de amandelen met de schil erom heen wordt verkocht noemt men dit amandelen in dop. Geblancheerde amandelen zijn amandelen waarvan de vlies verwijdert is. Het verwijderen van de vlies vindplaats door de amandelen in warm water te laten weken.
Amandelen bevatten essentiële voedingstoffen die een positief effect hebben op de gezondheid. Ze bevatten grote hoeveelheden vitamine B en E. De vitaminen leveren alle cellen met voldoende energie. Amandelen leveren ook veel onverzadigde vetzuren en mineralen zoals magnesium, calcium en koper.
Amandelen bevatten een enorm hoog eiwitgehalte van 19 procent, een handvol amandelen per dag beslaat het grootste deel van de eiwitbehoefte. Regelmatige consumptie van amandelen beschermt tegen diabetes, hart- en vaatziekten en tegen een hoge cholesterolgehalte.
Maar net als elk ander voedsel hebben zelfs amandelen hun nadelen. Ze bevatten oxalaten en overmatige oxalaten werkt kristalliserend. Dus mensen met nier-of galblaas problemen moeten voorkomen om amandelen te eten. U moet amandelen niet overmatig eten, maar dat is met alles in het leven. Onderzoek wijst uit dat bij 30 gram noten per dag je optimaal gebruik maakt van de voordelen die noten (amandelen) bieden.
Amandelen kunt u direct eten, het liefst eet u zo op een lege maag om de absorptie van hun voedingsstoffen te garanderen. Je kunt ze 's nachts laten weken in water en eten in de ochtend. U kunt ze ook garneren in diverse gerechten.
1. Strooi geschaafde amandelen over uw ontbijtgranen
2. Meng amandelen met cranberry’s voor een smakelijke snack
3. Mix yoghurt met aardbeien en bestrooi deze met gehakte amandelen en pompoenpitten voor een snel en smakelijk ontbijt of dessert
4. Bestrooi geschaafde amandelen over ijs
5. Voeg gehakte amandelen toe aan een bijvoorbeeld een appeltaart
6. Maak Amandel melk of Amandel boter
7. Gooi een handjevol amandelen in een uw favoriete roerbak recept.
8. Amandelspijs maken, is de basis voor de vulling van banket, gevulde koeken of gevulde speculaas
Naast amandelen kun je bij Notenstore ook uitstekend terecht voor bijvoorbeeld hazelnoten of een heerlijke notenmix.