Chiazaad heeft een vrij neutrale smaak, waardoor je het op veel manieren kunt combineren. De zaadjes zijn lekker over de yoghurt of havermout, maar passen ook prima bij een salade of zelfs een soep.
Chiazaden zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo bevatten ze volop vitamines en mineralen, waaronder vitamine B1, calcium, ijzer en magnesium. Bovendien behoren chiazaden tot de beste plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren. Deze vetzuren helpen het cholesterolgehalte in je bloed gezond te houden. Chiazaden zijn daarnaast een goede bron van plantaardige eiwitten en ontzettend rijk aan vezels.
Chiazaden zijn erg lekker om toe te voegen aan yoghurt, havermoutpap, smoothies of salades. Je kunt de zaden daarnaast gebruiken om chiapudding mee te maken. Hiervoor meng je de zaadjes met water of melk en dit laat je een nachtje in de koelkast staan. De volgende ochtend is er een heerlijke pudding ontstaan. Met chiapudding kun je eindeloos variëren. Probeer bijvoorbeeld dit recept voor chiapudding met zuidvruchten en kokos eens!
Ingrediënten: chiazaad (van biologische landbouw)
Land van herkomst: peru
Allergenen: kan sporen bevatten van noten, pinda's, gluten en sesam
Bewaren: donker, koel en droog bewaren
Per 100 gram | RI* | |
---|---|---|
Energie | 1825 kJ (443 kcal) | |
Vet | 30,7 g | |
- waarvan verzadigd | 3,3 g | |
- waarvan enkelvoudig onverzadigd | 2,3 g | |
- waarvan meervoudig onverzadigd | 23,7 g | |
Koolhydraten | 7,7 g | |
- waarvan suikers | 0,0 g | |
Voedingsvezels | 34,4 g | |
Eiwitten | 16,5 g | |
Zout | 0,0 g | |
Vitamine B1 / Thiamine | 0,62 mg | 56% |
Vitamine B3 / Niacine | 9,0 mg | 56% |
Vitamine B11 / Folaat | 49,0 µg | 25% |
Calcium | 631 mg | 79% |
Fosfor | 860 mg | 123% |
IJzer | 7,7 mg | 55% |
Kalium | 407 mg | 20% |
Koper | 0,92 mg | 92% |
Magnesium | 335 mg | 89% |
Seleen | 55 µg | 100% |
Zink | 4,6 mg | 46% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)
Nog geen reviews