Lijnzaad, ook wel vlaszaad genoemd, is het zaad van de vlasplant. Lijnzaad is licht nootachtig van smaak en is erg veelzijdig.
Lijnzaad zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel vezels en is een goede bron van vitamines en mineralen. Lijnzaad is bovendien rijk aan gezonde omega 3-vetzuren. Lijnzaad bevat ook een goede hoeveelheid eiwitten. Hierdoor kan lijnzaad goed bijdragen aan de eiwitinname van vegetariërs en veganisten.
Lijnzaad is verkrijgbaar in de hele en gebroken vorm. Het verschil is dat je lichaam de voedingsstoffen uit gebroken lijnzaad beter op kan nemen. Je kunt daarom het beste kiezen voor de gebroken variant.
Lijnzaad is perfect om te gebruiken in baksels of om toe te voegen aan salades, yoghurt, smoothies of muesli. Lijnzaad is ook erg geschikt om te gebruiken wanneer je wilt bakken zonder ei. Door 1 eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water te mengen en toe te voegen aan het recept kun je een ei probleemloos vervangen in vrijwel ieder recept.
Ingrediënten: lijnzaad gebroken
Land van herkomst: Canada
Allergenen: kan sporen bevatten van noten, pinda's, gluten en sesam
Bewaren: donker, koel en droog bewaren
Per 100 gram | RI* | |
---|---|---|
Energie | 1969 kJ (477 kcal) | |
Vet | 31,0 g | |
- waarvan verzadigd | 2,9 g | |
- waarvan enkelvoudig onverzadigd | 6,3 g | |
- waarvan meervoudig onverzadigd | 20,6 g | |
Koolhydraten | 13,0 g | |
- waarvan suikers | 0,1 g | |
Voedingsvezels | 34,8 g | |
Eiwitten | 19,0 g | |
Zout | 0,0 g | |
Vitamine B1 / Thiamine | 1,64 mg | 149% |
Vitamine B3 / Niacine | 3,1 mg | 19% |
Vitamine B11 / Folaat | 87 µg | 44% |
Calcium | 255 mg | 32% |
Fosfor | 660 mg | 94% |
IJzer | 5,7 mg | 41% |
Kalium | 725 mg | 36% |
Magnesium | 181 mg | 48 |
Zink | 7,8 mg | 78% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)
Nog geen reviews