Niet alle zonnebloempitten zijn hetzelfde. Er zijn zwarte en gestreepte pitten. De zwarte pitten bevatten veel olie. Hier wordt zonnebloemolie uit geperst. Daarnaast worden ze vaak gebruikt in vogelzaad. De gestreepte variant bevat minder olie en wordt dan ook vaak door ons gebruikt voor de consumptie. In Zuid-Europese landen worden deze pitten veel gegeten. Maar ook in Nederland zijn ze verkrijgbaar. Het is echter niet de altijd gezond om de schil te nuttigen. Dit kan leiden tot ernstige obstipatie. Pellen is een tijdrovend werkje, daarom kun je ook gepelde zonnebloempitten kopen.
Onze zonnebloempitten komen uit China. Daar groeien zonnebloemen in grote velden bij elkaar. Als ze groot genoeg zijn en de pitten bruin kleuren worden ze geoogst. Afhankelijk van de kleur worden de zonnebloempitten verwerkt tot zonnebloemolie, vogelvoer of klaargemaakt voor de directe consumptie. Daarvoor worden de pitten eventueel gepeld. De zonnebloempitten zijn zowel gepeld als ongepeld verkrijgbaar.
Gepelde zonnebloempitten zijn dan wel klein, maar vergis je niet: het zijn echte vitaminebommetjes! Zonnebloempitten bevatten veel van de vitamines B1, B3, B6 en B11 en zijn bovendien rijk aan vitamine E. De B-vitamines zijn onder andere belangrijk voor je energiestofwisseling en vitamine E heeft in je lichaam een functie als antioxidant.
Naast vitamines bevatten de gepelde zonnebloempitten ook veel mineralen. Onder andere fosfor en magnesium zijn veel in de kleine pitjes te vinden. Deze mineralen zijn allebei van belang voor het behoud van sterke botten.
Zonnebloempitten leveren je ook veel gezonde onverzadigde vetten welke bijdragen aan het behoud van een gezond cholesterol. Bovendien zijn de smaakvolle pitten rijk aan vezels.
Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden om zonnebloempitten te nuttigen. Je kunt ze ongepeld kopen en zelf pellen. Daar heb je alleen wel geduld voor nodig. Ongepeld worden ze steeds meer verwerkt in brood en muesli. Zo kun je de dag dus al beginnen met een gezond ontbijtje, rijk aan zonnebloempitten.
Zonnebloempitten krijgen nog meer smaak wanneer je ze even roostert. Ze zijn dan extra lekker in salades en hartige of zoete taarten. Wat dacht je trouwens van een vegetarische stamppot met noten en zonnebloempitten? Vanwege de voedingswaarde van zonnebloempitten zijn ze zeer geschikt als vleesvervangers voor in vegetarische maaltijden.
Zo zie je hoe een klein pitje barstensvol kan zitten met gezondheid, variatie en een werkelijke smaakexplosie!
Ingrediënten: zonnebloempitten
Land van herkomst: China, USA of Bulgarije
Allergenen: kan sporen bevatten van noten, pinda's, gluten en sesam
Bewaren: donker, koel en droog bewaren
Per 100 gram | RI* | |
---|---|---|
Energie | 2677 kJ (647 kcal) | |
Vet | 56,5 g | |
- waarvan verzadigd | 6,0 g | |
- waarvan enkelvoudig onverzadigd | 15,9 g | |
- waarvan meervoudig onverzadigd | 32,2 g | |
Koolhydraten | 13,0 g | |
- waarvan suikers | 0,0 g | |
Voedingsvezels | 7,4 g | |
Eiwitten | 18,0 g | |
Zout | 0,2 g | |
Vitamine B1 / Thiamine | 1,62 mg | 147% |
Vitamine B3 / Niacine | 5,8 mg | 36% |
Vitamine B6 / Pyridoxine | 1,3 mg | 93% |
Vitamine B11 / Folaat | 151 µg | 76% |
Vitamine E | 37,8 mg | 315% |
Fosfor | 640 mg | 91% |
IJzer | 4,9 mg | 35% |
Kalium | 660 mg | 33% |
Koper | 2,27 mg | 227% |
Magnesium | 363 mg | 97% |
Seleen | 49 µg | 89% |
Zink | 5,4 mg | 54% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)
Nog geen reviews